Den skira grönskan lyser så ljusgrönt att det nästan gör ont i ögonen.
Jag för en förtvivlad kamp mot mördarsniglar och kirskål, vissa dagar plockar jag sniglar både morgon och kväll. Rekordet för i år är över 300 på samma dag. För varje snigel tänker jag, 400 mindre (så många ägg sägs varje snigel lägga) det taggar mig att fortsätta, till slut blir det nästan meditativt. Att plocka sniglar nu när många fortfarande är små ger faktiskt resultat, fast folk tror nog att man är lite galen, kanske är det så.
Kirskålen tar sig in från grannen och hotar, jag gräver och slänger i sopsäckar. Nej, inte i komposten!
Jag har blandat det i både brödbak och pannkakssmet, man kanske kan äta upp eländet, det smakade just inget men kanske var det nyttigt.
Undrar just vad munkarna som tog hit denna växt använde den mot.
Gikt- finns det änns nån som har det längre eller blev sjukdomen utrotad och kirskålen spreds.
Var på Lisebergs trädgårdsdagar, kallt och blåsigt.
Som vanligt köpte jag tomatplantor från Åkrabergs Trädgård, dom har stort utbud och jag tycker det är trevligt med olika färger och former. Längtar till att gå ut i växthuset på morgonen och skörda solmogen tomat till frukostmackan.
Har varit med trädgårdsnätverket på Glädjekällan i Ödsmål. Mysig liten trädgård med mycket att vila ögonen på, genomtänkt och kärleksfullt. Utnämnd till Årets Trädgård år 2011.
Det blev också ett besök på Orust Blommor med pelargonmuseét. Kul och inspirerande, att det finns så många sorter.
Köpte två doftpelargoner, de ska vara tåliga mot regn och blåst, den ene doftar citron den andra coca-cola.
Det blev också ett exemplar av deras egna framtagna Malins Pärla.
Potatisen har kommit upp, aklejor i mängder av färg och form. Syrenerna blommar och doftar.
Här kommer lite bilder från trädgården i maj.
Allt hinner man inte med, kaprifolen gör inbrott i källaren.
Underbara bilder!!
SvaraRaderaSå vackert.....
Kan nästan känna dofterna.... Coca Cola doft var originellt :)
Hoppas mördarsniglarna ger upp snart :(
PS. Brödet ser väldigt gott ut. Finns det på recept (även utan kirskål..)?
Kul att du gillade bilderna. Angående brödet kör jag mycket man tager vad man haver t.ex havregryn, havrekross, vetekli, krossat linfrö, solroskärnor, pumpakärnor.
RaderaGrundreceptet är:
6 dl havregryn
4 dl rågflingor
50 g smör
1 l + 2 dl vatten
50 g jäst
4 msk sirap
1 msk salt
1,6-2 l vetemjöl
Blanda havregryn och rågflingor. Koka upp 1 l vatten och lägg i smöret. Slå det över grynen och rör om. Låt svalna. Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta samman till en deg. Låt jäsa övertäckt i 30 min. Arbeta ner degen och dela i två delar. Platta ut med mjölad hand i två smorda långpannor.(eller bakplåtspapper) Nagga och skåra upp degen med mjölad kniv i 24 rutor per långpanna. Låt jäsa i 30 min.
Grädda i 25 min i 200 gr.
Lycka till!